מצבי רוח ורגשות בתורת החסידות של בעל הסולם?

מצב רוח, רצון ורגש – ההבדל המהותי

ראשית יש להבין מה ההבדל בין רצון לרגש, רצון הוא חיסרון ורגש היא החוויה. ניתן לאמר כי החוש הכללי דרכו אנו מרגישים כל רגש שהוא – בין אם זה רגש של כעס או אהבה, חמלה או סלידה הוא חוש 'הרצון לקבל הנאה ותענוג'. אך ורק בגלל הרצון הפנימי הזה שלי אני מסוגל להיות יצור מרגיש. בעצם התפתחות  הרצון לקבל מובילה את האדם לשינוי וחיפוש בחיים, בזקנה מתחיל תהליך של כיבוי הדרגתי של הרצון (האר"י כותב כי זה מחל מגיל 40) ולאט לאט אדם מגיע ליומו האחרון שבו הוא נפטר – בעצם אפשר לאמר 'נפטר מהרצון לקבל'.

רצון החיים בלימוד הקבלה

הרצון הזה שאנו מדברים עליו נבחן בעצם לרצון החיים או במילים אחרות למהות החיים, מהות החיים ותכליתם תלויים כמובן בגודל ואיכות הרצון שיש לאדם. אלו מושפעים הן מתכונות מולדות והן מסביבה טובה שתפתח באדם את הרצונות הבריאים, ותתן לו מוטיבציה להתפתח לכיוונים הרצוניים שהם כמובן כיווני השפעה ונינתה לזולת. הכל תלוי לא רק בגודל הרצון ואופיו אלא בעיקר בדרך השימוש בו, למשל אפשר לתת לאדם לימודי מוסיקה והוא יתפתח לכיוון הזה, גם אם לא יהיה אומן על הוא בוודאי יהיה אדם מפותח בתחום הניגון. עוד על פיתוח הרצון בתורת הקבלה ניתן ללמוד באתר סולם יהודה.

ההפתחות הרוחנית בספרי הקבלה

עלינו מוטלת החובה לפתח את האדם בצורות התפתחות שונות ומגוונות, לא כמות הידע והחומר חשובה – אלא פיתוח של הרצון להנות מסוגים שונים של תענוגים במקביל יש להדריך אותו להשתמש בכך בקדושה ובטהרה להשגת האלוקות.

יותר מזה מסביר הזוהר הקדוש כי כל שאנו רואים במציאות דומם, צומח, חי ומדבר הם גילויים של בעלי צורות ואיכויות בגדלים ועוצמות שונות של אותו רצון לקבל , אשר הצורה החזקה ביותר שלו מתגלה לעינינו כיצור יחודי בשם 'אדם'. אשר שמו 'אדם' הוא מלשון 'אדמה לעליון' היינו דמיון שמסוגל בן האנוש לעשות בתכונותיו לתכונות האלוקיות, יותר מכך ככל שהאדם מפתח את עצמו על ידי תורה ומצוות ניתן לאמר שניתן לכנות את היצור האנושי כ'אדם'.

משום שעל ידי כך הוא מרכיב על אישיותו את התכונות האלוקיות (בלשון המקובלים נקרא הדבר מעשה מרכבה – שכשם שמרכבה מרכיבה את נוסעיה, אנו אמורים להרכיב את  האור האלוקי ותכונותיו על אישיותנו, כמו שכתוב: "האבות הן הן המרכבה" (בראשית רבה פב, ו). וכשם שהמרכבה בטלה לרצון הרוכב עליה כך אנו אמורים להיות בטלים לרצון ה' על דרך הכתוב: "עשה רצוך כרצונו…" (מסכת אבות פרק ב, משנה ד)

כתיבה ועריכה לשונית: הרב שקד אליהו פנחס  | מרצה לקבלה וחסידות | מייסד מרכז סולם יהודה

אירועים כללי לימודים וקריירה מוצרים לבית ולמשרד משפחה וזוגיות פנאי ונופש צרכנות שירותים לעסקים
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
עיצוב בתי קפה – מאיפה מתחילים
אפשר לראות כי המצב הכלכלי בישראל הוא מאוד טוב וזאת על סמך בתי הקפה הרבים שיש לא רק בערים הגדולות אלא...
קרא עוד »
מאי 24, 2019
מסעדות בתל אביב עם ערך מוסף ללקוח
ברחבי תל אביב קיימות לא מעט מסעדות אשר תוכלנה להציע לכל אחד מכם את האופציה ליהנות מחוויה שלא תשכחו...
קרא עוד »
ינו 25, 2018
כשבא לי מתוק, אני מכינה עוגיות טחינה
לפני כמה ימים הייתה כתבה מעלפת בטלוויזיה. בנקאית בכירה שעזבה את המערכת הבנקאית החלה לספק ייעוץ...
קרא עוד »
ספט 25, 2017