
היום ניתן למצוא יותר ויותר משפחות שמעוניינות להגיע לבקר בבתי בד מסורתיים. אין ספק כי בית בד נחשב לחלק מהותי מההיסטוריה האנושית, היות ושיטת הייצור של השמן נשמרה לאורך הדורות. אומנם היום ניתן למצוא בתי בד מודרניים יותר, אשר משתמשים בציוד טכנולוגי לצורך הפקת השמן, אך שיטות העבודה נשארו זהות בבסיס שלהן. אם בעבר היה צורך בחמור שיסובב את אבני הריחיים, הרי שהיום מדובר על מכונה שפועלת על חשמל. אך תהליך הפקת השמן נשאר דומה, כך ששמן איכותי וטהור מופק בכבישה קרה, ללא שום צורך בחימום וללא שום צורך בהחדרת מים לתערובת הזיתים. אומנם תהליך זה מפיק כמות שמן קטנה יותר, אך מדובר על שמן הרבה יותר איכותי ששומר על כל הערכים התזונתיים שלו.
בית בד – אטרקציה לכל המשפחה
החופש הגדול מציב בפני ההורים לא מעט דילמות ולא מעט קונפליקטים פנימיים. מצד אחד יש צורך לשעשע את הילדים, אך מצד שני עדיף למצוא אטרקציות מעניינות ובעלות ערך מוסף. ביקור בבית בד מסורתי, יכול להוות את אחד הפתרונות ההולמים ביותר לבעיה. מצד אחד מדובר על זמן איכות עם כל המשפחה, נסיעה לחיק הטבע וכמובן בילוי מהנה של יום שלם, אך מצד שני מדובר גם על אטרקציה היסטורית בעלת חשיבות. במהלך הביקור ניתן יהיה ללמוד על ההתנהלות של המקום, כיצד הפיקו בעבר את שמן הזית וכמובן ניתן יהיה לטעום משמן הזית שמכינים במקום. בחלק מהמקומות ניתן להשתתף במסיק הזיתים, ובכך לקחת חלק בחוויה שמשותפת לכל הדורות הקודמים שלנו.
בית בד – תהליך הפקת השמן
בשלב הראשוני יש צורך לנקות את הזיתים שנאספו מבוץ וסוגי לכלוך נוספים. לאחר מכן, יש צורך לרסק את הזיתים, במטרה להוציא את הגרעין ולאחר מכן להפוך את הזיתים לעיסה. יש צורך לערבל את עיסת הזיתים בטמפרטורה שאינה עולה על 30 מעלות, במטרה לאחד את בועיות השמן. בשלב הבא מפרידים את השמן משאר העיסה ולבסוף מאחסנים אותו במכלי נירוסטה. שמן זה מכיל עדיין חלקיקי זיתים, לכן הוא נחשב לדומיננטי יותר בטעמו ולבריא יותר.