נטלי לזר הראל: זוגיות ללא נישואין – לא לכל אחד

מספרם של האנשים שחיים בזוגיות ללא נישואין רק עולה בכל שנה. כיום כמעט ואין כלל הבדל מבחינת הרשויות בין בני זוג נשואים לכאלה שמעדיפים לחיות ללא נישואין ולהביא ילדים לעולם. אצל חלק מהזוגות מיסוד הקשר באמצעות נישואין כדת משה וישראל הוא בעל חשיבות רבה ומעיד על מידת מחוייבות גבוהה יותר של בני הזוג לתא המשפחתי והזוגי. חלקם טוען כי עצם הנישואין והיציאה הלא מהירה מהם, רק מדרבן אותם להישאר ולא לוותר במהרה גם אם יתעוררו קשיים.
כיום, אין צורך בנישואין וכל אחד בהחלט רשאי לחיות על פי צו ליבו, השקפותיו ורצונותיו. יש זוגות שסבורים כי אין להם צורך בממסד הדתי ומעידים על חוסר רצון לעבור פרוצדורה של נישואין ברבנות, לעיתים בעקבות גירושין טראומטיים קודמים, ולעיתים בשל השקפת עולם חילונית, ומשכך טקס דתי ונישואין דתיים פחות "מדברים" אליהם.
מעמדם של ידועים בציבור בארץ זהה למעמדם של זוגות נשואים בעניין זכויות ירושה, זכויות פנסיוניות וסוציאליות והן לעניין זכויות לפי חוק הביטוח הלאומי. ישנם שורה של חוקים נוספים אשר משוים את מעמדם של ידועים בציבור למעמדם של בני זוג נשואים, מסבירה נטלי לזר הראל.
ובכן, בין אם אתם נשואים כדת משה וישראל, ובין אם לא, ישנם מספר דברים שחשוב לדעת:
מבחינה משפטית, חשוב שבני זוג שבחרו להינשא יבינו כי הם מחילים על עצמם מערכת דינים הלכתית וכדאי להבין מהן המשמעויות הכרוכות בכך. לעיתים מתחתנים כדי לרצות את ההורים, בגלל המסורת או בגלל אלף ואחד סיבות אחרות. הכל נכון. חשוב לדעת כי החלה זו של מערכת דינים הלכתית דורשת הבנה מינימלית מבני הזוג. הרבה פעמים בני זוג אינם מבינים כי עצם חתימה על כתובה למשל, כמוה כחתימה על הסכם מחייב, שניתן לפסוק על פיו. ברור כי לחתונה וקידושין יש משמעויות רגשיות ומשפחתיות, ומשכך יש להכירן מבעוד מועד.
ראשית, ברירת המחדל אינה סטטוס של ידועים בציבור לזוג שלא נישא. על בני הזוג ראשית לבדוק שהם עומדים במבחני הפסיקה הקובעים האם הם ידועים בציבור (חיי משפחה, זוגיות המושתת על חיבה ואהבה, יחסי אישות וכן ניהול משק בית משותף וכיוב'). רק לאחר עמידה במבחנים הראשונים ובמשוכה הראשונה ייבחנו זכויותיהם וחובותיהם כידועים בציבור.
בין היתרונות הבולטים בחיים משותפים ללא נישואין קיימת לכאורה האפשרות להיפרד במהרה, ללא הליכים משפטיים, מעין תחושת חופש נצחית. אך הדבר אינו מדויק. ידועים בציבור יכולים לדרוש זכויותיהם מבני זוגם עימם חיו במשותף, בדיוק כמו זוג נשוי ואף יותר. וזאת מכיוון שמועד תחילת השיתוף אינו תמיד ידוע, בניגוד לזוג נשוי שמועד תחילת השיתוף נקבע כיום נישואיהם.
עוד מציינת נטלי לזר הראל, קיימת חשיבות רבה לעריכת הסכם ממון, או הסכם זוגיות, או הסכם חיים משותפים שיקבע את זכויות הצדדים והמשטר הרכושי אותו הם החליטו להחיל. מרבית המחלוקות בין זוגות ידועים בציבור נוגעות לכוונות בשיתוף הרכושי, כמו גם ניסיון להתנער מהגדרת ידועים בציבור בשעת משבר ופירוד.
בהסכם ממון יש להתייחס כמובן, למקרים של פרידה ומוות, של אחד מבני הזוג, ובמיוחד אם יש לבן הזוג ילדים מנישואים קודמים, וזאת על מנת להימנע מקונפליקט לעניין הרכוש בין ילדי הנפטר לבן הזוג שנותר בחיים. כדי להימנע מכך, דרך המלך היא לחתום על הסכם ממון עם בן הזוג ולערוך צוואה ברורה.