אם גם אתם שואלים את עצמכם מה זה בעצם עו״ד מבקר המדינה, המאמר הבא, נכתב בדיוק בשבילכם. מבקר המדינה הוא למעשה מוסד מרכזי בישראל שהתפקיד שלו הוא בעצם איך לא, לבקר את המדינה. אחת לשנה מתבצעת מאין ביקורת חיצונית כללית ומאוד מאוד מפורטת על כל הגופים הציבוריים בישראל, זאת במטרה להבין כיצד משק הכספים של מדינת ישראל מתנהל, לבחון את ההכנסות וההוצאות השונות, את מידת היעילות בה הרשות המבצעת נוהגת, אם נלקח כסף או רכוש ציבורי וכדומה. מבקר המדינה בוחן את הרשות המבצעת הכוללת בין השאר את משרדי הממשלה, מפעלים, מוסדים, קרנות ותאגידים המתוקצבים על ידי המדינה או שהממשלה לוקחת חלק בניהול שלכם באופן ישיר או עקיף.
בימים אלו יוסף שפירא הוא מבקר המדינה והוא גם משמש כנציב תלונות הציבור בישראל. למעשה, מבקר המדינה הוא גם עורך דין ובמקרה שלנו שופט בדימוס. יוסף שפירא כיהן כיושב ראש ועד מחוז ירושלים של לשכת עורכי הדין בין השנים 1995-1999 וכיושב ראש בית הדין המשמעתי של מחזוז ירושלים. בנוסף הוא כיהן בקשת רחבה של תפקידים משפטיים בבתי דין צבאיים לאורך השנים.
לאחר שמבקר המדינה מגיע למסקנותיו הוא מפרסם את ההמלצות שלו על כל גוף וגוף במדינה. אמנם הוא לא יכול לחייב את הגופים השונים להתנהל לפי ההמלצות שלו, אך אם הגוף בוחר שלא לנהוג לפי המלצות אלו עליו לנמק את ההחלטה ואז יושב ראש הכנסת מחליט האם להטיל על אותו גוף סנקציות כספיות.
איך נבחר מבקר המדינה?
המבקר נבחר בכנסת בהצבעה חשאית לתקופה של שבע שנים. את הדו״ח המסכם, מגיש מבקר המדינה ליושב ראש הכנסת וליושב ראש הוועדה האחראית על ענייני ביקורת המדינה של הכנסת.
לסיכום, תפקידיו העיקריים של מבקר המדינה:
- בדיקת פעולות המבוצעות על ידי עובדי ציבור המוציאים כספי ציבור, בדיקת קיום חוקים, נורמות ונהלים הקיימים במסגרת החוק של מדינת ישראל
- עד כמה אותם גופים מתנהלים בצורה אפקטיבית ומועילה
- האם יש פעולות שנעשו מתוך ניגוד עניינים, ניצול כוחני של מעמד, שיקולים זרים וכדומה…
- האם הגופים הללו אכן שומרים על זכויותיו של הפרט על פי חוקי היסוד של מדינת ישראל