מה עושים אם רוקנת את סל המחזור ואז נזכרת שהיה שם משהו חשוב או אם שלחת את המחשב לפירמוט וגילית שהיו עליו קבצים לא מגובים אך סופר חשובים?
"תאונות אינן קורות, תאונות נגרמות" זהו משפט שכל מי שבילה אי אילו שנים בצה"ל מכיר ושמע בעבר. אבל מה קורה כשכבר קרתה לנו תאונה? ואני לא מדבר על תאונת דרכים חו"ח, אלא תאונה עם המחשב; קבצים נמחקו מהמחשב, כולל מסל המחזור, אין גיבוי ועשרות שעות עבודה שלנו או לחילופין, מידע חשוב ויקר ערך, ירדו לטמיון. האם יש דרך לשחזר קבצים שנמחקו מהמחשב לצמיתות? להציל את המידע?
בלי פאניקה! (יש קבצים)
בלי פאניקה היתה המוטו בספר עטור השבחים "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" ובאופן מפתיע, למרות שאנו עוסקים בדברים הרבה יותר ארציים, גם בנושא שחזור קבצים שנמחקו מהמחשב, יש לגלות קור רוח ולדעת כי כל עוד לא עשיתם איזו שטות מיוחדת, קיים סיכוי טוב שתצליחו לשחזר את הקבצים שמחקתם מהמחשב.
חשוב לעצור רגע ולהסביר כי שחזור קבצים יכול להתקיים הן על קבצים שנמחקו מסל המחזור ואפילו על מידע שמחקתם כאשר פירמטתם את המחשב. כן, כן, גם שחזור קבצים לאחר פירמוט הוא אפשרי בטכנולוגיה של היום. ישנן מעבדות המתמחות בנושא. במאמר באתר חברת WhereIsMyData http://www.whereismydata.co.il/%D7%A9%D7%97%D7%96%D7%95%D7%A8-%D7%A7%D7%91%D7%A6%D7%99%D7%9D/deleted-files-recovery/ ניתן למצוא הסבר מורחב לאופן בו הם מבצעים שחזור קבצים לאחר מחיקתם מהמחשב.
העיקרון הטכנולוגי ולמה זה (כמעט) מבטיח שתוכל לשחזר את הקבצים שנמחקו מהמחשב שלך
ככל שזה נשמע אולי מסובך, שחזור קבצים מסתמך על עיקרון מאוד פשוט: המחשב שלכם עצלן! יותר נכון להגיד, המחשב לא מחפש לבצע עבודה מיותרת. ולמה הכוונה. כאשר אתם מוחקים קבצים מהמחשב, מערכת ההפעלה לא אומרת לדיסק הקשיח למחוק פיסית את המידע שהחלטתם למחוק אלא פשוט מסירה את המידע מאינדקס הכתובות שבדיסק הקשיח. המשמעות היא שהמידע עדיין יושב על הדיסק אולם הוא לא נגיש.
במסגרת פעולות שחזור קבצים שנמחקו מהמחשב לצמיתות, לאחר פירמוט או שרוקנו מסל המחזור, מוצא טכנאי השחזור את הקבצים האבודים על הדיסק, מעתיק אותם למדיה חיצונית ומחזיר אותם לדיסק הקשיח "בדלת הקידמית" באופן כזה שמערכת ההפעלה תכלול אותם באינדקס המידע שעל הדיסק.
עשה ועל תעשה כדי שתוכל לקבל את המידע שלך בחזרה בריא ושלם
נכון, שחזור קבצים שנמחקו מהדיסק הקשיח הוא היום משימה שמעבדות רבות מבצעות באחוזי הצלחה גבוהים, אולם, כדי שהשחזור יצליח, חשוב לשמור על כמה כללים:
- גש רק למומחה. אפילו אם יש לך חבר שהוא טכנאי מחשבים מומחה, אם הוא לא משחזר מידע מקצועי עם כל המיכשור הייעודי, סביר להניח שיגרום יתר נזק מתועלת.
- נאבדו קבצים? עצור מייד וכבה את המחשב. אל תמשיך לעבוד. המשך עבודה עם המחשב עלול לגרום לכתיבה על האיזור בו שמור המידע שלך ובאופן זה לאובדן המידע.
- רשום באופן מדוייק את כל פרטי המידע שנעלם: מיקומו על הדיסק הקשיח, שם הקובץ, מה הקובץ הכיל, מה סוג הקובץ, מתי עבדת עליו פעם אחרונה וכו'. כל אלה יסייעו למעבדה אתר את הקובץ על הדיסק. לדוגמה, שחזור תמונות שנמחקו מהמחשב מחייב שהמשחזר ידע שמדובר בתמונה בפורמט כזה או אחר, זה יסייע לו לחפש באיזורים מסויימים בדיסק, בגדלי קובץ מסויימים ובפורמט מידע מסויים.
- גיבוי, גיבוי ועוד פעם גיבוי. כמובן שאת הגיבוי יש לעשות לפני שקבצים אובדים. תדירות הגיבוי, אופן הגיבוי (אינקרמנטלי או כללי) ומקום שמירת הגיבוי נקבצים בכל עסק על פי צרכי העסק אבל גיבוי מלא בתדירות גבוהה יבטיח שלא תזדקקו לשירותי שחזור.